Füleki László receptjei

Fácánhúsleves gazdagon

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fácán
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérgyökér
  • 1 karalábé
  • 2 gombafej
  • 3 kelbimbó
  • 10 dkg zöldborsó
  • egész bors
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • zeller
  • petrezselyemzöld
  • 10 dkg csigatészta

Elkészítése:

A fácánt megtisztítjuk, megmossuk, annyi vízzel leöntjük, hogy ellepje. Felforraljuk, a habját szűrőkanállal leszedjük, majd sóval és a zöldségekkel puhára főzzük. 

Tálalás előtt a levest leszűrjük. A fácánból a csontokat kiszedjük, a húsát tányérokra rakjuk. A főtt sárgarépát, gombát, zöldborsót a hús mellé tesszük.
A levest megforrósítjuk, és a tálalás előtt szedjük a tányérokba. Díszítésként fölaprított petrezselyemzölddel megszórjuk.

 

Fokhagymás nyúlpecsenye pirított burgonyával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 vadnyúl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 alma
  • bors
  • majoránna
  • paprika
  • paradicsom
  • 10 dkg szalonna
  • 20 dkg zsír

Elkészítése:

A megtisztított és feldarabolt vadnyulat szalonnával megtűzdeljük. Sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük.
A felhevített zsírban a darabokat hirtelen átsütjük. A cikkekre vágott vöröshagymát, almát, paprikát, paradicsomot, fokhagymát a hús mellé tesszük. 2 dl vadalaplével felengedjük, alufóliával letakarjuk és sütjük.

Pirított burgonyával tálaljuk.

 

Őzmájparfé vörösáfonya-lekvárral

Hozzávalók 4 személyre:

  • 20 dkg őzmáj
  • 2 evőkanál konyak
  • 2 kockákra vágott mogyoróhagyma
  • 2 alma
  • 10 dkg vaj
  • szárított majoránna
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 tojás
  • bors
  • szerecsendió
  • vörösáfonya-lekvár a tálaláshoz

Elkészítése:

A kockákra vágott májra csorgassuk rá a konyakot és hagyjuk 30 percig állni. A mogyoróhagymát és a meghámozott almát vágjuk apróra. A májkockákat pároljuk puhára a vajban, hintsünk rá majoránnát és hagyjuk kihűlni. Végül turmixoljuk simára.
A tejszínt a tojásokat és a maradék vajat keverjük a pürébe és a fűszerekkel ízesítjük. A masszát őzgerincformába simítjuk és vízfürdőbe állítva sütjük.
Tálalás előtt hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor kínáljunk hozzá vörösáfonya-lekvárt.